Jak poprawić jakość wody?

Jak poprawić jakość wody? Jak poprawić jakość wody?


Uzdatnianie wody to w niektórych gospodarstwach domowych wręcz konieczność. Chociaż w wodzie wodociągowej rzadko dochodzi do przekroczenia norm przewidzianych dla wody pitnej, to już z jej smakiem i zapachem bywa różnie. Zainwestowanie w odpowiednie filtry i zmiękczacze wody to skuteczny sposób na pozbycie się owych problemów.

Jakie są najpopularniejsze filtry do stosowania w gospodarstwach domowych?

Obecnie mamy do wyboru różnorodne filtry, dzięki którym możliwe jest poprawienie jakości wody wodociągowej. Pozbycie się zanieczyszczeń i drobnoustrojów oraz niesmacznego posmaku chloru z wody jest więc na wyciągnięcie ręki każdego z nas. Filtry do wody są bowiem ogólnodostępne i to w różnych przedziałach cenowych. Można je więc dobrać do swoich indywidualnych potrzeb i oczekiwań oraz możliwości finansowych.

Najpopularniejszymi filtrami do wody są filtry dzbankowe, które są niezwykle poręczne i zajmują mało miejsca. Usuwają one kamień, chlor, pestycydy, rdzę oraz inne zanieczyszczenia. Z kolei kuchenne filtry narurowe oczyszczają wodę na bieżąco. Jeszcze bardziej zaawansowaną metodą oczyszczania jest odwrócona osmoza, dzięki której możliwe jest niemalże całkowite pozbycie się zanieczyszczeń z wody.

Filtry do wody – co jeszcze mamy do dyspozycji?

Oprócz dzbankowych filtrów, kuchennych filtrów narurowych i odwróconej osmozy, na rynku dostępne są jeszcze inne sposoby na poprawienie jakości wody kranowej. Chodzi tutaj o kuchenne filtry narurowe, centralny zmiękczacz czy też filtry odżelaziajace lub odmanganiąjące.

Jeśli chodzi o centralny zmiękczacz, to okazuje się być on nieoceniony w przypadku twardej wody. Za jego pomocą można bowiem zredukować twardość wody. Działanie takiego zmiękczacza opiera się na usuwania z wody soli wapnia i magnezu, które odpowiedzialne są za wytrącanie się kamienia. Jeśli jednak nie mamy możliwości zainstalowania centralnego zmiękczacza, można zdecydować się na filtry do wody odżelaziające lub odmanganiąjące.

Przefiltrowana woda w kuchni

Najprostszym, najszybszym i najtańszym sposobem na uzyskanie dobrej jakości wody wodociągowej jest zainwestowanie w dzbanki do filtrowania wody. Są one dostępne już nawet w marketach. Obecnie mamy szeroki wachlarz wyboru, gdyż na rynku dostępne są różnorodne rodzaje wkładów do dzbanków. Najczęściej są one wyposażone w żywicę jonowymienną bądź też w filtry do wody z węglem aktywnym.

Węgiel aktywny znany jest z absorbowania zanieczyszczeń, a ponadto redukuje on także chlor z wody i substancje psujące jej smak. Niestety decydując się na takie rozwiązanie, należy liczyć się z koniecznością regularnego wymieniania filtrów w dzbankach. Podczas wybierania dzbanka, należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia i producenta.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Rosmosis