Co warto wiedzieć o oscypku?

Co warto wiedzieć o oscypku

Prawdziwy oscypek jest wykonany z mleka owczego, ma kształt dwustronnego stożka, dekoracyjne wzory na centralnej, cylindrycznej części oraz skórkę słomkowego koloru.

 

Oscypek to najczęściej podrabiane sery w Polsce. W związku z czym warto wiedzieć, że oryginalne oscypki mogą być produkowane tylko od maja do września i sprzedawane do końca października. Według mieszkańców Podhala mleko, z którego jest wytwarzany, zapewnia siłę, zdrowie i długowieczność. Oscypek to polski produkt regionalny, chroniony prawem unijnym. Jest to twardy, podpuszczkowy ser z mleka owczego.

Bacowie na hali robią to tradycyjnymi metodami, mocząc go w solance i wędząc nad paleniskiem, dzięki czemu są to produkty naturalne. Kto latem jedzie w polskie góry, na pewno będzie chciał spróbować słonego oscypka. Powinien ważyć od 60 do 80 deko i mierzyć od 17 do 23 cm, mieć lekko kremowe wnętrze. Nie jest możliwe zakupienie prawdziwego oscypka w supermarkecie. Również wiele serów sprzedawanych w regionie górskim przypomina oscypki tylko pozornie. Nie są one produkowane tradycyjnymi metodami i często produkowane są wyłącznie z mleka krowiego. Niewątpliwie, te serki góralskie mogą nam smakować, lecz oryginalny oscypek wiele zyskuje dzięki właściwościom mleka owiec, karmionych określonymi gatunkami roślin, rosnących tylko na kilku obszarach Polski. W porównaniu z mlekiem krowim mleko owcze zawiera więcej białka, kazeiny, a także minerałów.

Walory odżywcze mleka owczego przypisuje się roślinom leczniczym, które od wieków stosowano w medycynie ludowej i uprawiano na halach podhalańskich i pastwiskach. Zawierają flawonoidy, aminokwasy, witaminy i pierwiastki, które wzmacniają naczynia krwionośne oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie. Ze względu na oryginalny smak i zapach mleka owczego, rzadko pijemy je w postaci surowej. Oscypek działa jako pożywna przekąska podczas wzmożonej aktywności fizycznej. Aby dłużej zachował świeżość, najlepiej przechowywać go w woskowanym papierze. Wtedy nie wysycha i nie twardnieje. Następnie można go zetrzeć i potraktować jako dodatek do innych potraw. Warto również pamiętać, że w Polsce wiele innych tradycyjnych potraw przygotowywanych jest z mleka owczego, co doskonale sprawdza się w upalne letnie dni.